leestijd 2 minuten
Ik weet waar ik op kan vertrouwen. Toen professor Akiko Iwasaki van Yale University in 2024 werd uitgeroepen tot een van de 100 invloedrijkste mensen door TIME Magazine, voelde dat als bevestiging. Al vóór de pandemie toonde haar onderzoek aan hoe belangrijk luchtvochtigheid is voor onze luchtwegen. Haar werk gaf ons vertrouwen in het binnenklimaat tijdens koude winters.
lees hier verderleestijd 8 minuten
Toen alles op losse schroeven stond, koos hij voor helderheid. In april 2020, terwijl paniek en verwarring de wereld regeerden, begon Eric Albers uit Lelystad aan iets radicaals eenvoudigs: meten. Hij gaf mensen zicht op het onzichtbare. CO₂-data, weersinvloeden, luchtvochtigheid, ineens werd duidelijk hoe onze omgeving onze gezondheid beïnvloedt. Geen theorieën, geen angst, maar meetbare werkelijkheid. Hij gaf controle terug aan wie zich machteloos voelde. Je hoeft niet te wachten tot het misgaat. Wie ziet, kan kiezen. Wie meet, kan leiden.
lees hier verderleestijd 22 minuten
Ze keek niet alleen naar mensen, maar naar de lucht die we samen delen. Professor Linsey Marr, expert in lucht en omgeving, werd tijdens de pandemie een baken van helderheid. Geen arts, maar een natuurwetenschapper die begreep hoe ziekmakende deeltjes zich gedragen in ons binnenklimaat. Dankzij haar werk kregen we zicht op iets wat ons verbindt, beschermt of bedreigt. De lucht tussen ons in.
lees hier verderleestijd 12 minuten
Ziekenhuizen horen veilig te zijn. Maar wat als het gebouw zelf mensen ziek maakt? Dr. Stephanie Taylor, arts én architect, ontdekte dat muren en lucht méér doen dan beschermen. Ze zag hoe droge binnenlucht het afweersysteem verzwakt en infecties de ruimte geeft. Eén ding werd glashelder, je gezondheid hangt niet alleen af van je doktoren, maar ook van het gebouw waarin je leeft.
lees hier verderleestijd 3 minuten
Wat als de ruimte waarin je leeft niet alleen veilig is, maar je leven verlengt? Joseph G. Allen, professor aan Harvard, zag het al, bewoners van gezonde gebouwen zullen de nieuwe rijken zijn. Niet enkel een plek om te wonen, maar een bron van kracht en welzijn. Tijdens de pandemie benadrukte hij dat de toekomst van volksgezondheid draait om gebouwen die meer doen dan onderdak bieden, ze worden een investering in je gezondheid. Deze "gezonde groene gebouwen revolutie" is niet zomaar een trend, het is de sleutel tot een nieuwe vorm van welvaart.
lees hier verderRMaanden.nl – met expertise afkomstig van gerenommeerde instellingen zoals Harvard, Yale, Virginia Tech en ASHRAE uit de Verenigde Staten.