In een wereld waarin we steeds meer tijd binnenshuis doorbrengen, blijkt het binnenklimaat van levensbelang. RMaanden.nl helpt je begrijpen hoe weersomstandigheden, luchtvochtigheid en ventilatie samenkomen in jouw leefomgeving en hoe je daar grip op krijgt.
Oprichter Eric Albers, data-engineer uit Lelystad, ontwikkelde tijdens de coronapandemie modellen die voorspellen wanneer het binnenklimaat je kwetsbaar maakt voor luchtweginfecties. Wat begon als aerosolen.com groeide uit tot een uniek platform dat met eenvoudige meetapparatuur en slimme data-analyse laat zien wat je lichaam nog niet voelt maar wel merkt. Droge lucht maakt je ziek, vochtige lucht beschermt.
Ontdek hoe jij je binnenruimte veiliger, gezonder én energiezuiniger maakt, met voorspellingen die net zo betrouwbaar zijn als de weersverwachting zelf.
Ik verkoop geen lucht. Ik verkoop een manier om te leren ademen in data, om patronen te zien waar anderen mist waarnemen. Om met andere ogen te kijken naar wat je binnen niet ziet, maar wat je wél beïnvloedt.
Zijn bevindingen hebben bijgedragen aan een breder begrip van deze onderwerpen en zijn in 2024 erkend door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Deze erkenning helpt om effectiever om te gaan met infectierisico’s en het voorkomen van ziektes, en biedt handvatten voor het voorspellen van toekomstige trends in infecties en sterfgevallen. Eric hoopt dat zijn werk een bescheiden bijdrage kan leveren aan het verbeteren van de gezondheid en veiligheid van mensen in Nederland.
Koude, droge buitenlucht in de winter vergroot de kans op luchtweginfecties zoals SARS-CoV-2.
Hieronder volgt een overzicht van de manieren waarop weersomstandigheden het binnenklimaat beïnvloeden en daarmee onze blootstelling aan ziekten kunnen vergroten:
Op deze website deel ik de modellen die ik tijdens de coronapandemie heb ontwikkeld. In Nederland zijn we gewend aan een mild zeeklimaat, waardoor we binnenshuis meestal goed kunnen ventileren en verwarmen. Dat biedt kansen om voor bewoners een gezond en comfortabel binnenklimaat te creëren.
Maar het klimaat verandert snel. We krijgen vaker te maken met extreme hitte, onverwachte kou of een lage relatieve luchtvochtigheid. En als de warme Golfstroom (de AMOC) tot stilstand komt, kan het Nederlandse weer nog onvoorspelbaarder worden. Daarmee komen we terecht in wat je een virusjackpot in de klimaatloterij zou kunnen noemen. Een combinatie van omstandigheden die het risico op luchtweginfecties flink verhoogt.
Veel mensen realiseren zich nog niet hoe belangrijk het binnenklimaat is voor de gezondheid, zeker bij infecties zoals met SARS-CoV-2. En dat terwijl je met modellen en techniek het verschil kunt maken tussen ziek worden of gezond blijven, vooral voor ouderen en kwetsbaren. Of het nou je eigen ouders zijn, of die van anderen.
Immuniteit tegen SARS-CoV-2, blijkt nooit langdurig te zijn. Hoewel infecties en vaccinaties tijdelijk bescherming kunnen bieden tegen ernstige ziekte, neemt de bescherming tegen de infectie zelf na verloop van tijd af. Dit komt omdat het coronavirus snel muteert, wat leidt tot varianten die de bestaande immuunrespons kunnen ontwijken.
Cumulatieve schade door herhaalde infecties, zelfs milde of asymptomatische, kan leiden tot long COVID. Long COVID is een complexe en langdurige aandoening waarbij symptomen zoals vermoeidheid, ademhalingsproblemen, en cognitieve klachten maanden tot jaren kunnen aanhouden. Veel mensen met long COVID zijn na twee jaar ziekte niet hersteld en definitief uit het arbeidsproces verdwenen.
Afgelopen winter (2024-2025) was er voor het eerst sinds 2020 geen coronapiek bij lage luchtvochtigheid. Dat kwam doordat er sprake was van immuniteit tegen de heersende variant én er geen nieuwe mutatie opdook, een duidelijke trendbreuk dus. Wel was er een griepepidemie. Toch verwachten experts dat virussen in de komende jaren weer terrein zullen winnen. De kans is dan ook groot dat de winter van 2025-2026 opnieuw gepaard zal gaan met de nodige uitbraken.
Inzicht van OpenAI in hoe een lage luchtvochtigheid binnenshuis de overdraagbaarheid beïnvloedt.
Voorafgaand aan de pandemie was er weinig begrip over hoe luchtwegvirussen zich daadwerkelijk verspreiden. Zelfs medisch geschoolde professionals hadden hier vaak een onjuist beeld van. De verspreiding vindt namelijk plaats door de lucht, buiten het lichaam. Inzichten uit eerdere pandemieën over het belang van frisse lucht waren in de vergetelheid geraakt, wat leidde tot misvattingen.
Op 28 maart 2020 communiceerde de WHO via Twitter expliciet dat het coronavirus niet door de lucht werd verspreid. Als dit wel juist was, dan zou dat de onderbouwing van de anderhalve-meter-samenleving ook ondermijnen.
In april 2020 zag ik een gesprek met Maurice de Hond waarin hij stelde dat het virus door de lucht werd verspreid en dat luchtvochtigheid daarbij een rol speelde. Dit leek me een plausibele hypothese. Het leek me relevant dat uit te zoeken aangezien dit door het RIVM en OMT werd ontkend. Ik ben toen gestart met deze website en @aerosolen op Twitter.
Indirecte gezondheidseffecten van relatieve luchtvochtigheid in binnenomgevingen.
In mei 2020 maakte ik data over de luchtvochtigheid van de buitenlucht en data over mijn binnenklimaat publiek toegankelijk via datavisualisaties op @aerosolen en aerosolen.com. Ik werkte aan de eerste versies van mijn modellen.
in juli 2020 erkende de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de mogelijkheid van verspreiding van COVID-19 door de lucht na oproepen van meer dan 230 wetenschappers. Zij vroegen de gezondheidsautoriteiten om alle mogelijke manieren waarop het virus zich kan verspreiden serieus te nemen om de verspreiding te vertragen.
In maart 2021 kwam de World Health Organization (WHO) met de Roadmap to improve and ensure good indoor ventilation in the context of COVID-19. Dit waren richtlijnen, voor luchtverversing, niet voor luchtvochtigheid.
In maart 2022 werd het idee om data over het binnenklimaat publiekelijk toegankelijk te maken opgenomen in A Roadmap for Living with COVID. Dezelfde maand bracht het Witte Huis (Biden-Harris) Let’s Clear The Air On COVID uit, waarin beleid werd gemaakt voor een beter binnenklimaat.
In juli 2023 publiceerde The American Society of Heating, Refrigerating and Air-Conditioning Engineers (ASHRAE), in opdracht van het Witte Huis, de standaard 241 Control of Infectious Aerosols. Een belangrijk onderdeel hiervan is de "Infection Risk Management Mode" (IRMM). Aangezien een optimaal binnenklimaat niet altijd haalbaar is, vormt het actief managen van infectierisico's de beste benadering. De op deze website gepresenteerde verwachting sluit aan bij die aanpak.
In november 2023 bereikte ik een belangrijke mijlpaal door een coronagolf in Nederland nauwkeurig en vier weken van tevoren te voorspellen. Toen de golf rond kerst zijn hoogtepunt bereikte, verscheen de minister van Volksgezondheid in de media om te waarschuwen voor kwetsbare mensen aan de kersttafel, een maand te laat.
In januari 2024 herhaalde ik dit succes met een tijdige voorspelling van de griepgolf. In januari 2025 was er weer een uitbraak, bekijk de oude prognose hier.
In april 2024 kwam de World Health Organization (WHO) met updated terminology for pathogens that transmit through the air. De WHO zegt dan dat temperatuur, luchtvochtigheid en luchtverversing bepalende factoren zijn bij de overdracht van virussen die zich door de lucht verspreiden.
In juli 2024 publiceerde de Centers for Disease Control & Prevention (CDC) de COVID-19 activity analysis waarin tevens werd vastgesteld dat temperatuur, luchtvochtigheid en luchtverversing cruciale factoren zijn die de verspreiding van luchtwegvirussen, beïnvloeden.
In september 2024 uitte Maurice de Hond kritiek op een onderzoek naar oversterfte in 2021-2022, omdat relatief meer ongevaccineerde mensen overleden aan niet-COVID-gerelateerde oorzaken. Dit bracht hem ertoe de betrouwbaarheid van het onderzoek in twijfel te trekken. Ik ben het hier niet mee eens en wijs op de indirecte gevolgen van COVID-19, zoals hartfalen. Het vaccin heeft levens gered, en De Honds uitspraken dragen bij aan de misvatting dat het geen effect had, terwijl het juist de crisis heeft beëindigd.
In januari 2025 Op 23 januari 2025 heeft de regering Trump de externe communicatie van federale gezondheidsagentschappen, waaronder de Centers for Disease Control and Prevention (CDC), opgeschort. Dit gebeurde bijna drie jaar nadat de regering Biden-Harris beleid had gemaakt voor een beter binnenklimaat. De vraag is nu of het RIVM deze kennis nog van de CDC kan overnemen.
Ik ben enorm trots op het impactvolle werk dat ik tijdens de coronacrisis in 2020 en 2021 heb verricht. Mijn onderzoek heeft destijds bijgedragen aan een beter begrip van virusoverdracht in Nederland, terwijl internationale organisaties zoals de WHO en CDC pas veel later tot vergelijkbare inzichten kwamen. Het systeem bewees zijn waarde door tijdig te waarschuwen voor periodes met een verhoogd risico.
RMaanden.nl – met expertise afkomstig van gerenommeerde instellingen zoals Harvard, Yale, Virginia Tech en ASHRAE uit de Verenigde Staten.